Wool punk

Tijdens ons verblijf in Les Moulins de Paillard als onderdeel van het E-textile summercamp in 2016 werkten we aan de toekomstvisie van eTextile en technologie. Onderwerp was het gebrek aan het vertellen van een verhaal (story telling). Kunnen we het verhaal van de toekomst met eTextiles met behulp van design fictie/speculatief design als methode creëren? Wordt het een Utopie? of een Dystopie? Na discussies over dit onderwerp hebben we besloten om een verhaal rond wol te vertellen en hiervoor prototypes te ontwikkelingen.


WOOL PUNK is de term die wordt gebruikt voor een beweging uit Schotland, met een oorsprong in de 19de eeuw, die een nieuwe vorm van energieopwekking door het gebruik van wol hebben uitgevonden. Deze kleine geïsoleerde gemeenschap ontwikkelde de methode na het ontdekken van merkwaardige elektrische eigenschappen bij wol geproduceerd door de Schotse Dunface schapen in de hooglanden. Wij geloven dat ze ontdekten dat wanneer wol gewreven wordt, het een aanzienlijk tribo-elektrisch effect heeft, die zij kunnen gebruiken om machines op te laten draaien. Deze kennis doordrong hun levensstijl en cultuur, waardoor ze al vroeg inzicht kregen in technologieën, die decennialang niet zouden ontstaan.

Bijna alle sporen van deze gemeenschap zijn verloren na een brutale onderdrukking door de Britse Kroon aan het eind van de 19e eeuw. We hebben reden om te geloven dat de WOOL PUNKS een massale weerstands campagne leidden gedurende de twintigste eeuw en dat ze nog steeds bestaan. Door ons onderzoek hebben we verschillende aanwijzingen gevonden die ons inzicht geven in hun manier van leven voor en na hun verdwijning. Deze website is bedoeld om de geschiedenis van WOOL PUNK te begrijpen en het is de evolutie van een geheim genootschap. Het is ook een opslagplaats voor het documenteren van culturele artefacten en de technieken om deze te maken. Het is de wol en zijn elektronische technieken die deze gemeenschap zo overtuigend en raadselachtig maakt.

Aniela was vooral geïnteresseerd in het creëren van verschillende huiden met wol en onderzocht de eigenschappen hiervan. Kon ze een energie opwekkende huid te ontwikkelen? Wat zijn de andere voordelen van het gebruik van wol? Omdat WOOL PUNK een ondergrondse samenleving was, ontwikkelde ze het concept voor een jas die zorgt voor de drager, maar dan op een meer natuurlijke manier. Om de wol op een semi-transparante stof toe te passen, is ze begonnen met het maken van needlepunch samples. Zo kan het er ook uit zien dat wol uit het lichaam groeit. De jas heeft allerlei verwijzingen naar het codering van tartan ruiten.

De jas is gemaakt van wol die lanoline bevat. Door de lanoline met ultraviolet licht van de zon te beschijnen, zal lanoline in vitamine D3 veranderen, die nodig is voor de drager. Deze jas heeft een UV-sensor, zodat de drager weet wanneer z/hij genoeg zon heeft verzameld en vitamine D in hun lichaam heeft opgenomen. Dan zal de buzzer gaan en het is tijd om weer ondergronds te gaan. De sensor en de buzzer worden aangedreven door het wrijven van de wol voor energieopwekking. Ondergronds zal het phosphoresente logo aan gaan en komen we in de geheime ruimte door middel van een geleidende handdruk.