Upcycling textiles with lasertechnology

Kate Goldsworthy gaf een 2-daagse workshop in het Textielmuseum in Tilburg. We kregen een introductie in het bewerken (upcycling) van gerecyclede synthetische stoffen met behulp van de Graphixscan laser. We hebben over de verschillende effecten op diverse stoffen geleerd (snijden, graveren, smelten) en geëxperimenteerd met onder andere transferdruk, lamineren, appliqueren, inleggen en etsen om stoffen te dessineren. We wilden meer over lasertechnologie weten zodat we ze konden gebruiken om het patroon op Aurora, een van de lampen van Sleeping beauty te creëren.

Hier zie je de Graphixscan aan het laseren. Rechts zie je een sample gemaakt door uitsnijden, laseren en transfer printen; gebruikte materialen zijn tule, glanzende en matte polyester.

the Graphixscan busy lasering
cut-out, lasering, tule, transfer printing, shiny and matt fabric

Dit is een combinatie van laseren, etsen en inleg technieken. Gebruikte materialen zijn satijn polyester, metalic folie en fleece. Men kan mooie structuren maken door de ets-techniek.

a combination of lasering, etching and bonding

Dit is transfer printen gecombineerd met lamineren en smelten. De basis is een metalic folie, met een satijn polyester er bovenop en als laatste een vlieseline.

transfer printing, lasering, laminating, melting