TEDx Wageningen University | Re-think the fashion industry

Aniela Hoitink kent het belang van je goed kleden om je goed te voelen, maar de vervuilende effecten van de mode-industrie zijn desastreus. Met haar inventieve manier om jurken en kleding te maken met behulp van mycelium, de wortel van de paddenstoel, nodigt Hoitink ons uit om opnieuw na te denken over de manier waarop we kleding produceren, gebruiken en hergebruiken.

Nadat ze in 1999 afstudeerde op Fashion Design aan de Utrecht School of Arts, werkte Aniela voor verschillende modebedrijven (Tommy Hilfiger, Gaastra, etc.). Ze lanceerde NEFFA in 2004 om duurzaamheid op een creatieve manier in de kledingindustrie te brengen, waarbij ze meer kijkt naar de toepassing van technologie in materiaal- en productietechnieken in plaats van het menselijke gedrag te veranderen. Aniela gelooft dat onderscheidend vermogen en individualiteit in mensen en materialen de kernelementen zijn die de wereld tot een prachtige plek maken. Door te kijken naar natuurlijke processen, zoekt Aniela naar oplossingen voor de vele sociale en milieuproblemen die kenmerkend zijn voor de ‘wegwerpkleding’-epidemie van de 21ste eeuw. Deze oplossingen overbruggen vaak oude savoir-faire met moderne technologie en zijn gebonden aan biologische processen. Ze revolutioneert de toekomst van mode door gepersonaliseerde mode- en textielprojecten te ontwikkelen op basis van nieuw ontwikkeld materiaal en productietechnieken.

Deze presenatie werd gegeven op een TEDx-evenement met behulp van het TED-conferentieformaat, maar onafhankelijk georganiseerd door een lokale gemeenschap. Meer informatie op https://www.ted.com/tedx