Smart inks

We onderzoeken verschillende soorten smart inks (slimme inkten) om in onze projecten te gebruiken.
Thermochrome inkten of kleurstoffen zijn temperatuurgevoelig stoffen, ontwikkeld in de jaren 70, die tijdelijk van kleur veranderen door blootstelling aan warmte. Hier zijn een aantal proeven die we deden met deze inkt. We hebben met zwart dat transparant wordt, met kleur die verandert in een andere kleur en het mengen van kleur in de thermochrome inkt gewerkt.

thermochromic to transparant
thermochromic colortesting

Daarnaast proberen we verschillende warmtebronnen te zoeken. Een haarföhn werkt prima, evenals de centrale verwarming, maar ook een gewone gloeilamp kan een warmtebron zijn. Het uiteindelijke resultaat is gebruikt om de Living wall te creëren.

thermochromic light

Links: een blacklight lamp, ook wel aangeduid als een UV-A lamp, is een lamp die lange golf ultraviolet licht uitzendt en weinig zichtbaar licht. In dit geval hebben we de blacklight reactieve fluorescerende inkt gebruikt om een fel, bijna gloeiende effect met de blacklight lamp te creëren.

Rechts: fotoluminescerende inkt gloeit in het donker. Wanneer je licht laat schijnen op een glow in the dark object, prikkelen de inkomende fotonen (pakketten van licht) de fosfor moleculen. Deze moleculen geven de vrijgekomen energie die ze hebben opgeslagen langzaam door aan de fotonen, die hierdoor een zwakke gloed creëren. Fotoluminescerend pigment kan worden gemaakt in vele kleuren. Het menselijk oog is echter het meest gevoelig voor groen licht, wat betekent dat bijvoorbeeld de groene glow in the dark sterren helderder en zijn daardoor over het algemeen de voorkeur heeft van fabrikanten.

handpainted blacklight
thermochromic with glow-in-the-dark

Daarnaast onderzoeken we combinaties van verschillende slimme inkten. Dit sample heeft thermochrome inkt, photochrome inkt, fotoluminescerende inkt en fluorescerende inkt. Photochrome inkt veranderingt van transparant binnenshuis naar kleur wanneer je naar buiten gaat. Om precies te zijn is de kleurverandering een reactie op de ultraviolette (UV) licht, meestal door de zon of van een blacklight.

mixed smart inks