Sleeping beauty

In een algemeen streven om sneller en goedkoper te produceren, worden steeds meer producten machinaal vervaardigd en komen de echte ambachten meer en meer onder druk te staan. Om stil te staan bij de kunst en het vakmanschap van oude ambachten, vraagt Neffa met Sleeping Beauty aandacht voor de originele pancake tutu, en met name de manier waarop deze wordt vervaardigd. Sleeping Beauty is Neffa’s hommage aan de tutu en is vernoemd naar de balletvoorstelling die is gebaseerd op het sprookje van Doornroosje.

Het maken van de tutu is een oud ambacht dat langzaam verdwijnt. Er is in Europa nog maar één vakman die dit ambacht beheerst, en dus is het hoog tijd voor een kleine hommage. Vaak gaat de aandacht bij de tutu uit naar de buitenkant en de versierselen, maar voor Neffa is het juist de onderkant die telt: hoe is de tutu opgebouwd en hoe behoudt deze zijn stijfheid terwijl de dansers voldoende ruimte houden om te dansen? Het is ook juist deze complexe constructie die het vervaardigen van de tutu tot een lastig en arbeidsintensief proces maakt.

Sleeping Beauty is opgebouwd uit 9 grote met de hand gemaakte tutu-lampen, waarbij je tegen de fraaie onderkant van de tutu’s aan kijkt. Acht lampen representeren de dansers en de negende lamp vertegenwoordigt Aurora, de Sleeping Beauty. Zij is voorzien van een bladdecoratie die is geïnspireerd op de rozenhaag van de Sleeping Beauty. De tutu is opgebouwd uit meerdere tule-lagen. Deze structuur is uiteraard ook toegepast bij de lampen van de Sleeping Beauty en dat zorgt voor een mooie lichtinval. De onderzijde, die tijdens een balletvoorstelling veelal onzichtbaar blijft, komt bij dit project optimaal tot zijn recht. Wanneer de lampen branden, is er sprake van een diffuus kleurverloop van maagdelijk wit naar koninklijk paars.

Sleeping Beauty is in een beperkte oplage gemaakt. Elke lamp heeft een doorsnede van 80 cm. Mocht u interesse hebben om het concept in productie te nemen of een lamp te kopen, neem dan contact met ons op.

Warsteiner Bloomaward 2011 top 100 Ontwerp op de weg 2011 Open atelier route Amsterdam Noord 2012 Open atelier route Abcoude 2012