Skin bacteria

De eerste test was het groeien van huid bacteriën in een petrischaal. Ik koos deze foto uit omdat het letterlijk een impressie geeft van de groei van bacteriën op onze huid. Na overleg denken we dat de licht gele gestippelde lijn de Proteus mirabilis is en de transparante gel achtige verdikkingen de Staphylococcus epidermidis is. Daarnaast groeit er een schimmel, dat is de harige groene-zwarte vlek.

Skin bacteria
De volgende fase van Skin bacteria was voor mij om te zien wat er gebeurt als je textiel toe gaat voegen. Dus deed ik een workshop met  Anna Dumitriu. We maakten Park’s Keuken Agar en goten deze in petrischaaltjes. Daarna naaide ik allerlei soorten kruiden en planten zoals hibiscus, laurier, saffloerolie en kruidnagel op en tussen de stof om te zien wat er zou gebeuren. Dit alles deden we met onze blote handen zodat er allerlei huid bacteriën op de swatches kwamen. Maar ik wilde ook zien of wat er gebeurt als je het wrijf het op een (houten) vloer en raam. Dus maakte ik drie tests. Helaas is het zeer moeilijk om hieruit conclusies te trekken vanwege de vele variabelen. Niets is steriel en ik heb geen idee waar alle substraten zijn geweest. Toch was dit een mooi experiment in het leren werken met bacteriën en textiel.

dish_1_start
dish_1_end

dish_2_start
dish_2_end

dish_3_start
dish_3_end

Vreemd genoeg is dish # 3 “body & floor” de meest schone. Ik zou verwachten dat “body & floor” het ergste zou zijn. Maar “body” had zelfs paddestoelen en “body & window” had schimmel groei.

Hieronder staan een aantal mooie microscopische foto’s van de petrischalen.

dishes_close_ups

Voor Dynamic skin heb ik een nieuwe serie petrischalen gemaakt. Deze keer heb ik  katoenlapjes gekookt in MacConkey broth (MCB), PCA en alleen PCA. Hierdoor krijgen we de bacteriën beter te zien. Door 2 verschillende voedingsbodems te gebruiken, hoop ik ook andere bacteriën zichtbaar te maken. De lapjes en agarplaten heb ik vervolgens over diverse lichaamsdelen gewreven om te kijken welke bacteriën daar groeien. Zie hier de resultaten; voornamelijk Proteus mirabilis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus en wat schimmels.