Nomadic textiles

Door het onderzoeken van oude materialen, verven en productietechnieken en deze te combineren met huidige en toekomstige technologieën ontwikkelen we toekomstige concepten voor innovatieve en duurzame mode. Daarom brachten we tijd door in Taiwan om onderzoek te doen naar de inheemse materialen en verftechnieken die door de Atayal tribe werden gebruikt en werkten we aan “Nomadic textiles”.

Het doel voor ons was om kleding te maken met inheemse technieken en zonder verspilling. We begonnen met het oogsten van lokale materialen en leerden vervolgens hoe we ermee moesten werken. Zo is boomschors een van de eerste materialen die door de mens werd gedragen (naast de dierenhuid). Vervolgens gingen we kijken hoe we deze materialen op een nieuwe manier konden gebruiken. Door de boomschors perfect rond het lichaam te vormen, bereikten we niet alleen een kledingstuk zonder afval, maar creëerden we ook een nieuwe look voor dit oude materiaal in de vorm van een bustier. Geïnspireerd op de menselijke spieren creëerden we een 2e huid van de huid van bomen in de vorm van een kraag. De oranje kleur is van een lokale wortel waar nog steeds mee geverfd wordt. Ook gebruikten we een lokale jelly. Tijdens onze eerste reis naar Taiwan ontdekten we dat deze een lijmend vermogen had. We vervolgden dit onderzoek in onze studio in Nederland en brachten de resultaten dit jaar terug. Door ruwe ramie vezels op deze natuurlijke wijze te verlijmen, ontstond een laatste studie. Al deze ontwerpen zijn 100% natuurlijk.

Het thema van dit jaar was “Nomadic textiles”. De Atayal was vroeger één stam voordat ze zich moesten opsplitsen om te overleven. Dat is ook de reden waarom er veel “sub” stammen zijn die allemaal hun eigen stijl van kleding hebben gebaseerd op hun omstandigheden en voorkeuren. Met behulp van hun oude technieken in combinatie met Body-Based Modelling reisden deze materialen van het verleden naar de toekomst. Perfect passend bij het Nomadische thema van deze residentie.

Bekijk wat beelden van dit evenement op de Taiwanese television.

Mogelijk gemaakt me financiering van