Natural dyeing

Michel Garcia gaf een 3-daagse workshop over natuurlijk verven (natural dyeing). Hij heeft een achtergrond in de plantkunde en scheikunde en een omvangrijke kennis van (natuurlijke) kleurstoffen. We leerden hoe indigo vaten te maken, hoe beitsen te gebruiken voor het afdrukken en hoe deze technieken te combineren. De beste resultaten zouden we krijgen door middel van print beitsen, bleken en pasta, dan te eindigen met een indigo vat en een verfbad. Hij legde ook de chemische achtergrond van deze procedures uit.

Onderwerpen:
Het maken van een organisch indigo bad met duurzame methoden en printen van resist pasta op katoen voor witte patronen op een blauwe achtergrond.
Het maken van beitsen voor cellulose vezels en print kaarten maken om de mogelijkheden met verschillende natuurlijke kleurstoffen te verkennen.
Printen op katoen met houten gesneden blokken en zeefdruk voor polychromatische effecten van natuurlijke kleurstoffen.

Natural dying explanation
Natural dying indigo vat

Dit voorbeeld is een combinatie van technieken: beginnend met het aanbrengen van de beits, voeg dan de resist pasta toe, doe het in een indigo bad en tenslotte het verfbad.

Combination of techniques
Combination of techniques with indigo

8 Beitsen geprint op hetzelfde stukje stof om de tinten die kunnen worden verkregen uit een kleurstof te evalueren. Beitsen zijn gemaakt van aluminium acetaat, titanium zout, ijzer of gemengde versies hiervan. Van links naar rechts zie je wouw, een combinatie van lokwood en galnoot en cochenille gebruikt als kleurstof. Wat we ontdekten was dat ijzer onverzadigde tinten geeft, Aluminium heldere tinten en met titanium worden de tinten wat meer geel/goud.

Mordant color charts

Ook deden we testen met verschillende indigo baden om verschillende tinten van de indigo op een sample te krijgen.

Natural dying with indigo