MycoTEX proof-of-concept

De wereld is dynamisch. Ons textiel echter niet. Textiel is er al ons hele leven, maar lijkt niet veel te zijn veranderd. Sterker nog, eigenlijk willen we dat het zo lang mogelijk in dezelfde goede staat blijft. Tegenwoordig verbruiken we steeds meer en meer en, als onderdeel van een dergelijke wegwerp cultuur, repareren we nauwelijks iets. Aniela heeft als doel om de manier waarop we gebruik maken van textiel te wijzigen. Door het veranderen of verbeteren van de eigenschappen van textiel, onderzoekt zij hoe we textiel in de toekomst kunnen en zullen gebruiken en wat de bijbehorende consequenties zijn.

Het oorspronkelijke doel van MycoTEX was om een textiel te maken van levend materiaal en om te leren hoe je hiervan een echt kledingstuk kunt maken.

Tot dusver is mycelium (de wortel van een paddenstoel) voornamelijk gebruikt in een vaste toestand in combinatie met een substraat. Daarom is Aniela gestart met het combineren van mycelium (en zijn bijzondere eigenschappen) met textiel, zodat een flexibel samengesteld textiel kon ontstaan. Gedurende haar onderzoek, veranderde haar doel naar het ontwikkelen van textiel dat uitsluitend uit pure mycelium bestaat. Tijdens dit onderzoeksproces heeft Aniela een methode ontwikkeld voor het behoud van flexibiliteit zonder gebruik te maken van traditioneel textiel.

Aniela’s inspiratie komt uit de observatie van “soft bodies species“. Dergelijke organismen groeien door zichzelf veelvuldig te kopiëren, een soort van modulair patroon volgend. Deze waarneming heeft Aniela geïnspireerd om het textiel uit modules op te bouwen, een oplossing die voorziet in een aantal belangrijke voordelen. Op deze manier zijn reparatie en vervanging van het kledingstuk eenvoudig uit te voeren en hebben geen invloed op het uiterlijk van het textiel. Bovendien kan het kledingstuk driedimensionaal worden gebouwd en gevormd en ook later weer passend aan de wensen van de drager worden gemaakt. Zodoende is het mogelijk om mycelium patronen te creëren, de lengte van het kledingstuk aan te passen of bijvoorbeeld elementen (zoals mouwen) toe te voegen. Dit maakt het mogelijk om precies te groeien wat je nodig hebt, zodat restanten en afval geëlimineerd worden.

Haar onderzoek resulteerde in een jurk die kan worden aangepast aan de mode en, indien nodig, kan worden gerepareerd. Zodra het kledingstuk niet meer in gebruik is, kan deze eenvoudig worden gecomposteerd. Op deze manier is het mogelijk om opnieuw na te denken over toekomstige mogelijkheden voor mode items.

Waarom maken we nog steeds kleding die 40 jaar mee moet gaan, als we ze maar 1 of 2 jaar dragen?

MycoTEX laat een nieuwe manier van textiel- en kledingproductie zien. Doordat we textiel groeien, slaan we het spinnen van garens en weven van doeken over. De kleding wordt rechtstreeks op de mal geplakt en gevormd. Daarnaast heeft dit textiel de potentie om extra eigenschappen als huid verzorgend of (natuurlijk) anti microbieel te zijn. Dit milieu vriendelijke textiel heeft maar weinig water nodig om te groeien en chemicaliën zijn overbodig. Omdat 40% van al het geproduceerde textiel niet wordt verkocht, maar op de afvalberg beland, zorgt MycoTEX ook voor een reductie van deze afvalberg. Dit textiel is niet alleen 100% biodegradable, maar fungeert ook nog eens als een goede voedingsbodem voor andere planten als je het in de grond stopt; het nabootsen van onze levenscyclus (biological life cycle).

Deze jurk is aangekocht door het Universiteitsmuseum Utrecht en was onderdeel van de expositie Fungal Futures.
Het MycoTEX project heeft de volgende fase bereikt met prototypes.

Met dank aan

Universiteit Utrecht afdeling Microbiologylogo_officina_corpuscoli_2014 Mediamatic nwo stw