MycoTEX first wearable prototypes

We leven in een wereld van Fast Fashion en Wegwerp kleding en de meeste mensen vinden dat rampzalig. Zij werken aan recycling en circulaire mode. Ze proberen zo het gedrag van 7 miljard mensen te veranderen, maar dat is een enorm lastige opgave. NEFFA vindt Fast Fashion en Wegwerp kleding een geweldige kans. We hebben een hele generatie mensen die verwacht een kledingstuk voor een jaar, misschien twee, te dragen voordat ze deze wegdoen en iets nieuws kopen. Met het juiste type materialen kan dit naar wens gemaakt en aangepast aan deze levenscyclus. We hebben de mogelijkheid om deze markt te bedienen en dat op een duurzame manier te doen. We hebben oplossingen nodig die passen bij de realiteit waarin we leven. En onze oplossing is MycoTEX.

MycoTEX is een 100% biologisch afbreekbaar materiaal op basis van mycelium, de wortel van paddenstoelen.

We hebben een technologie en techniek ontwikkeld om een sustainable stof te creëren. We hebben een proof-of-concept van dit materiaal in combinatie met een 3D-modelleringsproces gemaakt en ontwikkelden een catwalk-ready prototype voor de Dutch Sustainable Fashion Week. Hiermee genereerden we veel buzz en aandacht over de hele wereld, niet alleen in de wetenschap en mode, maar ook onder consumenten.

Een van de redenen hiervoor is dat MycoTEX duurzaam in een laboratorium wordt gekweekt, zodat we geen dure landbouwgrond of de bijbehorende seizoensinvloeden nodig hebben. We gebruiken minder water en geen chemicaliën of pesticiden. MycoTEX biedt een kortere toeleveringsketen, beperkt het transport en zorgt voor een heel nieuwe manier om kleding te ontwerpen. Na het dragen kunt u gewoon uw kleding in de grond stoppen en zal deze composteren.

Ons team bestaat uit toonaangevende onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Aniela Hoitink | Neffa. Aniela heeft een uitgebreide achtergrond in mode-industrie en mode-innovatie. En met deze combinatie is MycoTEX het enige bedrijf dat cutting edge wetenschap combineert met een gevoel voor mode.

We creëerden het eerste draagbare kledingstuk op basis van mycelium.

Dit project maakt momenteel deel uit van het WEARsustain project en is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 732098. MycoTEX was deelnemer van de eerste batch van het acceleratorprogramma Plug and Play – Fashion for good voor het disrupten van de mode-industrie.

Lees hier meer over de start van MycoTEX.

 

 

Universiteit Utrecht afdeling Microbiology