Mycelium textile

Mycelium textile proposal

Mycelium is het netwerk van alle draden van een schimmel, ook wel de wortel van de paddenstoel. De isolerende en vochtabsorberende eigenschappen van mycelium zijn zeer goed, bij veel textiel ontbreekt dit echter. Daarom wil ik het mycelium in textiel integreren. Mycelium wordt alleen nog maar in vaste toestand gebruikt, vandaar de combinatie met textiel, waarbij het beste van beide materialen gebruikt wordt, een soort van Mycelium textile oftewel MycoTEX.

Door uit te zoeken in hoeverre de groei van mycelium gecontroleerd en beïnvloed kan worden, worden we in staat gesteld meer of minder flexibiliteit te geven aan deze combinatie. Kan de mycelium of het basis textiel zodanig gemanipuleerd worden dat het op sommige plaatsen zeer goed en op andere plaatsen niet goed groeit? Kunnen bepaalde garens als een voedingsbodem gebruikt worden? Moet het een combinatie met een klassiek textiel zijn of zal het uiteindelijk een textiel vervanger met isolerende en vochtabsorberende eigenschappen worden? Ook heeft mycelium de eigenschap om na droging toch weer tot leven te komen. Is het daarom mogelijk om na het gebruik het voorwerp in de grond te stoppen zodat het gewoon weer verder groeit. Daarmee wordt de afvalberg gereduceerd.

Mycelium first workshop

MycoTEX voorstel:

– Hoe reageert mycelium op een polymeer, cellulose (katoen, jute) en proteïne (wol, zijde) basis van textiel, waar groeit het beter op en kunnen we bepaalde eigenschappen uitsluiten of juist toevoegen?
– Kunnen we een textiel gebruiken met verschillende grondstoffen zodat de mycelium op bepaalde plekken de stof “opeet” en op andere plekken niet omdat daar een andere grondstof in verwerkt zit. Denk aan bijvoorbeeld de ketting van polymeer en de inslag van een mix met polymeer en eiwit.
– Kunnen we de groei van mycelium zodanig sturen zodat op extra vochtige plekken de mycelium harder groeit?
– Is het nodig om een matrix van textiel te hebben of kan het mycelium de textiel zijn en fungeert dit textiel alleen als een voedingsbodem? Kunnen we op deze wijze nieuw leven geven aan oud textiel (recyclen van textiel)?
– Hoe kunnen we het vochtabsorberend vermogen verhogen?
Het gebruik van 3D textiel (spacer fabric) als matrix, mycelium tussen 2 lagen laten groeien die op bepaalde plekken vast zitten. Een combinatie van grondstoffen zou mogelijk interessant kunnen zijn, waardoor de eigenschappen van die grondstoffen gecombineerd kunnen worden. Kan de ene zijde vochtabsorberend en de andere zijde vochtwerend zijn?
– Welke minimale dikte hebben we nodig om nog steeds gebruik te maken van de isolerende eigenschappen van mycelium?
- Wat gebeurt er als het mycelium blijft groeien op het textiel? Moeten we de groei te stoppen op een bepaald moment?
– Kunnen we het eindproduct na gebruik weer teruggeven aan de natuur (composteren)?

Mycelium in silk knitting
Mycelium in cotton open fabric

Mycelium in spacer fabric
Mycelium in tule

Mycelium batch testing

MycoTEX onderzoek:

Het Myco Design Lab is gestart met een intensieve workshop om de eerste aanwijzingen aan de Open Call deelnemers te geven om aan de slag te gaan met mycelium. Zowel het team van de Universiteit van Utrecht als Maurizio Montalti waren er met instructies, technische uitleg en voorbeelden om uit te proberen. We leren hoe we onze eigen schizophyllum kunnen kweken.

De volgende tests heb ik gedaan om de verschillende soorten substraten en manier van groeien te onderzoeken:
– groeien van mycelium met natuurlijke vezels
– groeien van mycelium met verschillende soorten gebreide materialen zoals wol, linnen, katoen, zijde, polymeer, etc. zowel in 100% als combinaties hiervan
– groeien van mycelium met polymeer spacer stoffen in verschillende dichtheden
– groeien van mycelium in een 3D geprinte stervormige petrischaal
Ik heb pure mycelium op agar agar en een maceraat van mycelium met minimaal medium gebruikt om de mycelium te laten groeien met de diverse substraten.

De eerste bevindingen waren niet over de verschillende gebruikte substraten, maar over de structuur van deze materialen. Mycelium houdt er niet van om te groeien op een strak gebreide of geweven stof. Het heeft ruimte en openheid nodig om te groeien. Dat gaf de optie om Mycelium te testen op een stukje stof met open en strak geweven stukken. De eerste partij van de monsters werd gekweekt voor een maand voordat ze gedroogd werden. Dit was niet genoeg om te zien of Mycelium daadwerkelijk het weefsel aangetast had. Vervolgens heeft Mycelium langer in verschillende textielsubstraten gegroeid. Helaas ziet Mycelium textiel niet echt als een bron van voedsel en is de Mycelium gestopt met groeien. Om toch de groei gaande te houden, is een maceraat toegevoegd op bepaalde tijden. Maar na het kweken van de platen voor meer dan zes maanden, was de groei nog steeds niet goed.

Mycelium textile test reverse

De Universiteit Utrecht heeft een manier ontwikkeld voor het maken van drijvende matten van mycelium. Tijdens de groei en als ze nog nat zijn, zijn deze matten zijn zeer flexibel en kwetsbaar. Eenmaal gedroogt is het een broze, heel breekbare plaat. Echter om Mycelium buiten een laboratorium te gebruiken, moet het mycelium eerst gedroogd worden. In natte toestand is het niet werkbaar en wanneer het droog is, kan deze ook niet worden besmet. Hoe kan Mycelium flexibel blijven na het drogen? Testen van verschillende soorten substraten zijn op stukken drijvend mat gedaan in natte en in droge toestand, om een vloeistof te vinden die ervoor zorgt dat deze flexibel blijven. Drijvend matten zijn ingesmeerd met azijn, olie, etc. En na veel testen vonden ik een manier om te flexibiliteit te behouden.

In samenwerking met

Universiteit Utrecht afdeling Microbiologylogo_officina_corpuscoli_2014 Mediamatic