Listeria towel

Dat een theedoek snel bacteriën bevat en regelmatig moet worden verschoond, is algemeen bekend. De meeste huishoudtips vertellen je dan ook dat je je theedoek na gebruik goed moet laten drogen en dat je regelmatig een schone moet pakken. Maar hoe kun je ZIEN of je theedoek al helemaal droog is? Met de Listeria Towel van Neffa is dit heel eenvoudig: deze laat een bacterieprint zien als hij nat is, en zodra de bacteriën zijn verdwenen, is de theedoek droog en weer klaar voor gebruik.

Hoe zie je of je een theedoek te vaak hebt gebruikt? Waarom zit er geen vuilindicator op die je waarschuwt als hij moet worden gewassen? Neffa biedt een leuke tussenoplossing met de Listeria Towel. Zodra de doek nat wordt, verandert het motief en verschijnen er duidelijke bacteriën op de stof. Deze verdwijnen weer wanneer de stof is opgedroogd. De verandering van print maakt het afdrogen meteen een stuk leuker. Op deze manier hoopt Neffa meer bewustzijn te creëren om je theedoek regelmatig te vervangen door een schone.

De print is geïnspireerd op waterplanten. De onderliggende print, die alleen verschijnt wanneer de theedoek nat wordt, is gebaseerd op de listeriabacterie. De gehele print is in het textielmuseum vertaald naar een 100% katoenen theedoek, en is daar ook geweven. Vervolgens is de onderliggende print bedekt met een hydrochrome verf waardoor deze onzichtbaar is in droge toestand.

Listeria Towel is een textielconcept, en is derhalve nog niet als product in de handel verkrijgbaar. Mocht u interesse hebben om het concept in productie te nemen, dan kunt u contact met ons opnemen.

Textiellab 2010