Lighting jacket

David Hasselhoff droeg in 1989 tijdens de val van de Berlijnse muur al een jas met verlichting. Maar op het moment is er nog steeds geen commercieel verkrijgbare jas op de markt. Neffa vroeg zich af waarom dat was. Daarom is Neffa deze jas gaan ontwikkelen. Hiermee wil Neffa laten zien dat het relatief makkelijk is om verlichting in een jas te verwerken en deze toch te kunnen wassen door de elektronica te verwijderen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om makkelijk van kleur te veranderen door er een andere draad in te doen. Voor deze jas was het belangrijk dat het er als een gewone jas uit zag en dat men de verlichting niet zou zien als deze uit was. Daarom is de EL-wire tussen 2 lagen stof geplaatst. Door het inschakelen van de verlichting, krijg je een verrassingselement.

Neffa heeft electroluminescent draad gebruikt omdat deze minder batterij vermogen verbruikt dan de LEDs. De draad heeft 3 opties: aan, knipperen of uit. Dit kan erg handig zijn om je zichtbaarheid te vergroten gedurende de nacht als je bijvoorbeeld fietst.

Electroluminescente draad (vaak afgekort als EL wire) is een dunne koperdraad bekleed met een fosfor die gloeit wanneer een wisselstroom wordt toegepast. Het produceert een 360 graden ononderbroken lijn van zichtbaar licht. En de dunne diameter maakt het flexibel en geschikt voor gebruik in een verscheidenheid aan toepassingen zoals kleding of kostuums. EL draad vereist een low-power, high-frequentie driver om de draad te verlichten.