Hack the brain

Het Brain Hack project heeft tot doel de schijnbaar verre werelden van wetenschappers, kunstenaars en het publiek die geïnteresseerd zijn in de menselijke hersenen-gegenereerde signalen te verbinden. Het hoofddoel van de Brain Hack project is om zowel de wetenschappelijke en artistieke gemeenschappen te inspireren om de BNCI interfaces te gebruiken en om te gaan met alle verschillende facetten van hersenonderzoek. Tijdens het Hack the Brain 2016 “Hack yourself better (or worse)” bij Waag Society, hebben we T-stress ontwikkeld, kleding die stress kan detecteren en dit aangeeft middels LED verlichting zodat anderen hierop kunnen reageren.

Ons team bestond uit:
Irene Gielen – communications expert
Aniela Hoitink – textile and concept designer
Esmee Lim – concept designer
Ines Palma de Lima e Cruz – technology expert
Martin Walchshofer – developer G-tec

T-stress

Het moderne open kantoor is ontworpen voor teambuilding en kameraadschap, maar wordt vooral gekenmerkt door zijn hoge geluidsniveaus, gebrek aan privacy en de overdaad van zowel digitale als menselijke afleiding. En inderdaad, enkele decennia van onderzoek hebben bevestigd dat open kantoren over het algemeen geassocieerd worden met een grotere stress bij werknemers, minder goede collega relaties en verminderde tevredenheid met de fysieke omgeving. Maar er zijn een paar manieren om deze schadelijke effecten tegen te gaan en nog steeds productief te blijven. Veel afwisseling tussen het helpen van collega’s en het doen van je eigen werk geeft een zware “cognitieve belasting,” omdat de hulpgevers herhaaldelijk worden gedwongen zich opnieuw op de details van hun eigen taak te richten. De T-Stress signaleert collega’s wanneer iemand zeer geconcentreerd werkt en zijn flow zit. Hun collega’s weten dan dat het beter is ze niet te storen. Als gevolg hiervan zijn werknemers productiever en minder gestrest.
(bron: Brennan A, Chugh JS, Kline T. Traditional versus open office design: A longitudinal field study. Environment and behavior. 2002 2002;34:279–99)

brain frequenties
Om de T-Stress te laten werken, meten we frequentieklassen met een g.Nautilus; g.tec’s draadloze EEG systeem met actieve elektroden. We gebruiken Simlink om de gegevens van de Nautilus te verbinden met het Arduino systeem dat de LEDs in onze T-stress regelt. De LEDs zijn zodanig geplaatst dat ze duidelijk zichtbaar op de achteraf in een bureaustoel.

sequence of measuring
De T-Stress is een kledingstuk voor kantoor personeel dat gemakkelijk te dragen is. Het signaleert wanneer iemand geconcentreerd en in een goede workflow is. Hier zie je een foto van de binnenkant tijdens de testfase.

test phase T-stress