Future of Living Materials | Prototype development

The Future of Living Materials onderzoekt en ontwikkelt nieuwe ‘levende’ materialen (bijvoorbeeld materialen op biobasis, textiel van micro-organismen, enz.) voor de overgang naar een duurzaam modesysteem en een circulaire samenleving. State of Fashion, Future Makers en Wageningen University and Research (WUR) verbinden mode- en productontwerpers die zich bezighouden met artistiek onderzoek en ontwerponderzoek, aan wetenschappers en masterstudenten aan de WUR.

In verschillende laboratoriumprojecten ontwikkelen ze gezamenlijk nieuwe, duurzame materialen – met name op het gebied van mode en design – om tegelijkertijd tot een nieuwe verbeeldingskracht en esthetiek te komen die essentieel is voor de overgang naar een circulaire economie en samenleving. Ze ontwikkelen ook nieuwe concepten en bedrijfsmodellen om deze materialen te ‘vermarkten’.

In de context van alle sociale, ecologische, economische en politieke problemen van de huidige mode-industrie, is er een grote urgentie om op een meer ethische manier om te gaan met (ruwe) materialen en hun waarde en betekenis in twijfel te trekken. De interactie tussen de creatieve, conceptuele en esthetische benadering van ontwerpers en de fundamentele wetenschappelijke kennis over duurzame materialen van WUR is essentieel om innovatieve materialen, inzichten en oplossingen te ontwikkelen.

“Living Skin” richt zich op het ‘gedrag’ van nieuwe materialen zoals mycelium, kombucha en algen wanneer het op de huid van het menselijk lichaam wordt gedragen, en op de personalisatie van deze materialen. Aniela Hoitink onderzoekt in samenwerking met modeontwerpster Karin Vlug hoe Body-Based modelling voor MycoTEX verbeterd kan worden. Wat zijn de implicaties van het toevoegen van armen of een kraag? Hoe moet de mal worden ontworpen om het kledingproductieproces te optimaliseren?

Dit project werd mede gefinancierd door Bankgiroloterij Fonds.
Productfotografie door Jeroen Dietz