Flexible bioplastic

Om met bioplastic te experimenteren, moet je eerst leren hoe dit te maken. Omdat er veel recepten online zijn te vinden, is een deel van dit onderzoek om te leren over de verschillen hiertussen. De eerste testen zijn gedaan op basis van zetmeel, gelatine, glycerine en water en we konden hiermee zeer dunne lagen bioplastic maken. We hebben daarnaast test gedaan met het combineren van bioplastic met een textiel substraat en hebben fluoriserende en thermochrome inkten gebruikt om te zien hoe ze zouden reageren op het bioplastic.

Tijdens onze “Tribe against machine” residentie in Taiwan hebben Ricardo O’Nascimento en Aniela een bioplastic workshop gegeven. We hebben hiervoor een dikkere bioplastic op basis van glycerine, gelantine en water gebruikt. We gebruikten veel verschillende materialen, van organische zoals bladeren en bloemen tot vezels, stenen en andere materialen. Daarnaast werkten we met verschillende kleur technieken en experimenteerden we met het gieten van objecten en maken van patronen in het plastic. Hier zijn een aantal resultaten.

Het vervolg onderzoek richtte zich op de integratie van elektronica in bioplastic, dat is gebruikt om Atayal eyes te ontwikkelen. We begonnen simpel met het integreren van geleidende garens om te zien of ze nog steeds electriciteit zouden geleiden na integratie en maakten een antenne die makkelijk tegen het glas plakt om op die manier goed te functioneren. We combineren geleidende wol en grafietpoeder om een druk sensor te maken en voegden een LED toe om het circuit af te maken.