Dynamic Skin

Vooralsnog wordt technologie binnen de mode vooral ingezet in de vorm van gadgets en accessoires die kijken wat het lichaam doet, en de gebruiker daarop laten reageren. Interessanter wordt het wanneer het textiel zelf dynamisch wordt en inspeelt op de behoeften van de gebruiker. Met Dynamic Skin is Neffa op zoek gegaan naar de technologische mogelijkheden om textiel organisch en levendig te maken.

In plaats van gebruikers te laten reageren op textiel, wil Neffa textiel laten reageren op de gebruiker. Innovatief textiel moet een stuk levendiger worden zodat we er weer een band mee krijgen. Dat gebeurt zodra het textiel inspeelt op de behoeften van de drager en deze bijvoorbeeld beschermt of verzorgt zonder dat hij of zij zich daar direct van bewust is. Dit is de gedachte achter Dynamic Skin.

neffa_dynamic_skin_inspiration

Bij de ontwikkeling van Dynamic Skin heeft Neffa zich laten inspireren door topografieën van het menselijk lichaam en microbioom. Dynamic Skin kan het best worden omschreven als een dynamische huid die zonne-energie opvangt, deze energie later gebruikt in de vorm van verwarming of verlichting en zo een eigen stofwisseling creëert. Zoals de mens eten nodig heeft om deze energie later te gebruiken om te bewegen, zo vangt Dynamic Skin zonne-energie op die later wordt aangewend voor verwarming of verlichting. Als basis heeft Neffa vijf inspirational outfits gemaakt, geïnspireerd op microbioom, bloedcirculatie, spieren, zenuwstelsel en botten. Vervolgens zijn deze concepten verder uitgewerkt en doorontwikkeld.

Dynamic skin bestaat net als de menselijke huid uit meerdere lagen.

Voor het energieverbruik wordt gekeken naar de hartslag en bloedcirculatie. Een hartslagsensor vertaalt de hartslag van de drager naar een LED-patroon dat weerspiegelt hoe snel het bloed door het lichaam stroomt. Warmtedraden in het textiel zorgen voor verkleuringen in de kleding en vormen een vertaling van de bloedcirculatie. Dit maakt ons ervan bewust dat ons lichaam zichzelf van binnenuit verwarmt en bovendien wordt het lichaam op deze manier ook echt verwarmd. Het gebruikte kleurenpalet is ook geïnspireerd op het menselijk lichaam: verschillende huidtinten worden fraai gecombineerd met blauw van de aderen en rood van het bloed.

ds-opzet

Neffa heeft deze innovatieve textielen verwerkt in een collectie bestaande uit vijf ‘inspirational outfits’ en drie ‘fashion tech garments’. De technologie is hierbij al in de ontwerpfase op een heel logische en natuurlijke manier geïntegreerd. De technologie zelf staat niet centraal, maar is een ondersteunend middel dat helemaal in dienst staat van de mode. Dit maakt dat de kleding echt uitnodigt om gedragen te worden. Hiermee onderscheidt Neffa zich duidelijk van de science fiction- en techno-achtige toepassingen die weliswaar laten zien wat er technologisch mogelijk is, maar helemaal voorbijgaan aan het comfort en het praktische gebruiksgemak.

Foto’s en video: Local Androids

Dynamic skin is ontwikkeld met dank aan WAAG society en AGA LAB en met subsidie van het

SCI_Woordbeeld_NL_2_regels_RGBddw_participant_2016_rgb_0072_zwart