Chameleon mood scarf

Technologie en mode lijken begrippen die moeilijk samengaan. Toch vullen ze elkaar prachtig aan, mits op de juiste wijze toegepast. De Chameleon Mood Scarf laat duidelijk zien dat we textiel en kleding veel meer aan de gebruiker kunnen aanpassen. Op die manier worden de producten persoonlijker en krijgen ze meer betekenis. Het patroon van de Chameleon Mood Scarf reageert op stemming, licht en temperatuur en zorgt dus altijd voor een gevoel van comfort, warmte, rust en veiligheid.

Het idee voor de Chameleon Mood Scarf is geïnspireerd op de kameleon, die bekend staat om zijn vermogen om van kleur te veranderen. Dit doet hij niet – zoals vaak gedacht – om zich aan te passen aan de kleur van zijn omgeving, maar hij gebruikt de kleurverandering voornamelijk voor sociale communicatie en warmteregulering. Kameleons geven elkaar signalen door het aannemen van een bepaalde kleur, en ze kleuren lichter of donkerder al naar gelang de omgevingstemperatuur hoger of lager is.

De Chameleon Mood Scarf is opgebouwd uit meerdere lagen.

Zoals een kameleon verschillende kleurlagen in zijn huid heeft, zo heeft deze sjaal aparte lagen met elk een eigen kleur en patroon. En die lagen reageren op stemming, licht en temperatuur zodat de sjaal er op verschillende momenten anders uit kan zien.

Chameleon mood scarf - four emotions

Voor de zwarte print is gebruik gemaakt van thermochrome inkt. Deze reageert op de temperatuur van de drager. Het patroon verdwijnt door de warmte. Hierdoor oogt de sjaal rustiger en valt de drager minder op. Dat is precies wat je wilt als je het warm krijgt door bijvoorbeeld angst of stress. Voor de licht groene print is gebruik gemaakt van fotoluminescerende inkt. Deze reageert op licht en geeft een groenblauwe gloed in het donker zodat je beter zichtbaar bent. Bij de witte print is gewerkt met fotochrome inkt. Deze print reageert op uv-licht en verandert van wit naar oranje als je naar buiten gaat. De zon heeft vaak een positieve invloed op je humeur en dat wordt weerspiegeld door de sjaal.

Omdat het gevoel dat een sjaal bij je oproept niet alleen wordt bepaald door het uiterlijk, maar zeker ook door het materiaal, is gekozen voor 100% zijde chiffon. Zijde heeft een groot absorptievermogen en dat maakt dat het prettig draagt bij warm weer en wanneer je actief bezig bent. De lage geleidbaarheid houdt warme lucht bovendien dicht op de huid tijdens koud weer.

De Chameleon Mood Scarf is een accessoire dat zich aanpast aan de gebruiker zonder dat die er iets voor hoeft te doen of zich er zelfs maar van bewust is. Het is een mooi voorbeeld van de integratie van inktsensoren en textiel – en het laat zien hoe technologie kleding in de toekomst verder kan veranderen.

Foto’s en video: Local Androids
Model: Riona Noire