Capacitive sensing

Tijdens e-textile Summercamp 2017 hadden we een leuke workshop van Admar Schoonen en Adrian Freed over capacitive sensing. We hebben geleerd hoe het werkt en hoe we het kunnen gebruiken in onze eigen projecten. Na drie uur spelen en werken met de code die Admar had ontwikkeld, wilde ik het gebruiken in een project.

Het thema van dit jaar was Wicked Fabrics en capacitive sensing paste perfect bij het subthema van supermens. Dus besloten we om een kledingstuk te maken dat de mens extra kracht zou geven. Geïnspireerd door hoe de meeste vissen gevoelige receptoren hebben die zachte stromingen en vibraties detecteren, hebben we besloten een ontwerp te maken dat de menselijke benadering detecteert en de drager waarschuwt met een geluid.

Door geleidende banen op te nemen in het smokwerk is een groter oppervlak waardoor de menselijke aanraking wordt waargenomen voordat het menselijk lichaam wordt aangeraakt mogelijk. Vervolgens hebben we links en rechts met elkaar verbonden om de hoeveelheid gegevens te beperken, zodat we een Arduino konden gebruiken om te programmeren.

 

Door uitgebreid te testen hebben we de detectie verbeterd omdat we erachter kwamen dat de geleidende stukken bedekt moesten worden om niet met elkaar of andere signalen te interfereren. Geleidende draden zijn door een koord geleid voordat ze aan de connector werden bevestigd. Dit is een eenvoudige manier om kortsluiting te voorkomen.

Het eindresultaat in de vorm van een bolero jasje. De zwarte broche is een luidspreker die geluid maakt wanneer iemand de schouders en het ruggedeelte licht aanraakt.