Body topography

Met Dynamic Skin wil ik me verdiepen in het creëren van een organische, zachtere uitstraling bij de integratie van technologie in textiel. In het verleden ben ik in mijn ontwerpen veelal uitgegaan van de mogelijkheden van de technologie zelf en in bestaande kleding. Daarnaast heb ik mijn textiel-technologische ontwikkelingen ook gescheiden gehouden van de textiel- (micro)biologische ontwikkelingen. Nu wordt het tijd om deze te integreren en meer aandacht te besteden aan de autonome vormgeving zelf in plaats van uit te gaan van bestaande. Met de komst van nieuwe print technologieën zoals printbare zonnecellen kunnen nieuwe vormen mogelijk worden.

Door de body topography en onze microbioom te onderzoeken en daarop geïnspireerd een serie prints, texturen en kledingvormen te ontwerpen, wil ik een nieuwe vormentaal ontwikkelen voor het gebruik van technologie. Daarnaast zoek ik nieuwe invalshoeken voor het gebruik van textiel-technologie. Op dit moment richt men zich vooral op het monitoren in de sport en gezondheidssector, ik ben meer geïnteresseerd in wat het voor ons kan doen in het dagelijks leven.

Het doel voor dit project is om naar aanleiding van bovenstaand onderzoek een “Dynamic skin” te ontwikkelen. Deze dynamische huid zal zonne-energie opvangen en deze gebruiken op het moment dat de gebruiker daar behoefte aan heeft. Een organisme wordt gedefinieerd als een leven wezen met een eigen stofwisseling. Door de zonne-energie op te vangen en later deze energie te gebruiken, creëer ik deze eigen stofwisseling. Daardoor zal de textiele huid nog meer gaan fungeren als een 2de huid. Dit zal ook tot uitdrukking komen in de gekozen kledingvorm. En door de technologieën visueel te integreren moet er een logisch en natuurlijk ontwerp ontstaan waarbij ik mijn toekomstvisie op het gebruik van deze technologieën tot uiting breng.

Ik heb een boek ontwikkeld (beperkte oplage van 10 stuks) waarin mijn onderzoek en het belang van het tegelijkertijd werken met technologie en textiel laat zien, met het oog op een meer geïntegreerde uitstraling. Hier zijn een aantal pagina’s met onderzoek uit dit boek.

Bacterial dress Neffa

Bacterial dress research

Muscle leotard Neffa

Muscle leotard research

Nerves suit Neffa

Nerves suit research

Bones dress Neffa

Bones dress research

Blood circulation cape

Blood circulation cape research

Circulation dress Neffa

Circulation dress research

Heartbeat dress Neffa

Heartbeat dress research

Solar cape Neffa

Solar cape research

Made possible with funding from the SCI_Woordbeeld_NL_2_regels_RGB