Beta textile

Op vrijdag 29 juni deed Neffa mee aan de workshop “Beta Textiles, stof en code”. Modeontwerpers, architecten, interactie ontwerpers, programmeurs en textielmakers bogen zich samen over mannequins om interessante combinaties van textiel met technologie te onderzoeken.

Bij aanvang van de workshop konden de deelnemers kiezen uit crash courses in moulagetechnieken, textiel maken en werken met lilipad arduino’s. Na een uur kwamen de groepen weer bij elkaar, om zich op te delen in teams met ieder een electronica-, een mode- en een textielspecialist. Er werd gewerkt met een speciaal voor deze dag geproduceerde stof die geleidende vlakken heeft, zodat electronica er makkelijk in te verwerken is. Er ontstonden interessante mogelijkheden, maar ook uitdagingen omdat er in één middag een mooi én werkend prototype moest komen te staan. Aan het eind van de dag was er een show & tell waar zes modellen werden gepresenteerd. De workshop werd georganiseerd in het kader van het CRISP Smart Textile Services project. Een consortium van partijen waaronder Waag Society, TU/e, Design Academy, V2, hatter & hare, SAXION en het Textielmuseum heeft de handen ineengeslagen om de ontwikkeling op het gebied van textiel en technologie te stimuleren.

De dynamiek tijdens de workshop is een afspiegeling van wat de CRISP partners in de praktijk ook beogen: meer interactie tussen de verschillende disciplines om zo tot nieuwe toepassingen te komen.

Op de foto zijn van links naar rechts te zien:
1. Een jurkje dat zichzelf met een motortje kan inkorten.
2. Een jurk die merkt wanneer je je beweegt. Hij warmt op en geeft licht als buiten bent en beweegt, binnen gaat hij uit.
3. Een regencape voor op de fiets, die licht geeft en je warm houdt.
4. Vest om samen met andere mensen muziek te kunnen maken. Als je beweegt met een arm maakt het vest geluid. Elk vest kan een eigen instrument zijn, dus kun je samen met andere mensen spelen: ‘pretty fly for a WiFi’.
5. Een chique jurkje met een verborgen onderlaag van diverse sensoren.
6. Een accessoire in de vorm van een shawl en handschoenen met druksensoren, die de verlichting in de schouderstukken bedient.

Neffa heeft samen met 3 anderen jurk nummer 5 ontworpen. Daarna heeft zij met de hulp van Martijn ten Böhmer van de TU/e gewerkt aan een draagbare versie van deze jurk. Het is een top geworden waarbij als je je rechterarm beweegt, de leds op je linkerschouder gaan branden. Jij bepaalt door je beweging wanneer je de lampjes aan wilt hebben. De grijze delen in de mouw werken als een stretch sensor. Deze top was te zien als onderdeel van het CRISP STS Project tijdens de Dutch Design Week.

De tekst is gebaseerd op een blog van Astrid van Roij-Lubsen van Waag Society. De derde foto is van Oscar Tomico. Voor meer informatie kun je kijken op de site van Smart Textile Services of CRISP Platform.

CRISP 2012 Textiellab 2012