Atayal eyes

In de zomer van 2017 bracht Aniela Hoitink tijd door met de Atayal stam in Maypuwal (Miaoli, Taiwan) om meer te weten te komen over hun technieken en kennis uit te wisselen. Ze maakte deel uit van de residentie “Tribe against machine“, waar ze leerde hoe ramie wordt gekweekt en op een traditionele manier tot vezel worden vervaardigd, evenals het echt verven met de natuur.

Gefascineerd door de prachtige patronen, verhalen en geschiedenis van de Atayal stam, ontwikkelde ze Atayal eyes. Met Atayal eyes was haar doel een moderne variatie op een historisch kledingstuk te ontwikkelen. In de Atayal cultuur heeft de achterkant van de kleding de meeste versieringen. Specifiek één patroon is bekend vanwege de veelheid aan ogen. Haar werd verteld dat dit patroon met de vele ogen vaak achter op een kledingstuk zat omdat

“on the front they have their own eyes, but on the back they cannot see”

Dit patroon zou hen ook in staat stellen om met hun voorouders te praten. Om dit naar de moderne tijd te vertalen, gebruikte Aniela capacitieve sensoren om de drager te laten weten wanneer iemand achter hem/haar staat. De cape zal hem/haar dan waarschuwen door een signaal uit te zenden. Dit signaal is ontwikkeld door Luis Rodil-Fernandéz en gebaseerd op het gedecodeerde patroon van een Atayal oog. Deze codering is ontwikkeld tijdens de gesprekken tussen Luis en Audrey Briot over hoe deze gecompliceerde patronen kunnen worden vertaald naar een eenvoudigere code om het weven makkelijker te maken.

De achterkant van deze cape is gemaakt van een combinatie van bio-plastic met biologische ruwe ramie. De Lihang Workshop groeit ramie en Aniela mocht deel nemen aan de oogst hiervan. Ramie is een zeer interessant materiaal. Het groeit snel en kan tenminste vier keer per jaar worden geoogst. Om van deze plant zachte vezels te maken is echter een behoorlijke klus, waardoor het een duur materiaal wordt. Aniela heeft daarom met de ruwe ramie gewerkt om nieuwe manieren te vinden om dit materiaal te gebruiken zonder de veeleisende, dure arbeid. Voor de cape is bio-plastic gebruikt als bindmiddel tussen de vezels. En door dit direct in de gewenste vorm van de cape te maken, wordt veel afval geëlimineerd tijdens deze productiefase.

Het patroon op de achterkant is gebaseerd op twee ogen en een verbindingsstuk uit het Atayal patroon. De ogen zijn de capacitieve sensoren en zijn verbonden met een lilypad op het verbindingsstuk van het patroon. De voorkant is gemaakt van gestikte ruwe ramie. De combinatie van een simpele voorkant met een decoratieve achterkant is dezelfde die in veel van de historische kledingstukken is gebruikt.