Algae and textiles

Dit onderzoek gaat over hoe algen en textiel te combineren.

We begonnen met het uitvinden hoe algen rond textiel groeien kunnen. De eerste stap is om het algen groeien zelf te leren, in dit geval werk ik met Spirulina.

neffa_algae_research_growing
Algae

In de tweede stap heb ik tijdens de groei textiel toegevoegd om te zien welke textiel meer algen zou aantrekken.
De vast geweven stoffen namen niet veel algen op in vergelijking met de meer open structuren. Hier zie je foto’s van de algen met textiel.

Kunnen we een bioplastic ontwikkelen van algen en dat als textiel gebruiken?
We hebben algen verzameld uit de rivier en deze grondig schoongemaakt, alvorens een weekmaker toe te voegen en het mengsel te koken. Daarna hebben we dit op een glazen plaat een paar dagen laten drogen.

Hoe kun je algen gebruiken om textiel te verven?
Deze testen zijn met zogenaamde macro-algen gedaan, maar kan ook goed met micro-algen gedaan worden. We begonnen met het vermalen van de (zee) algen in wat water zodat ze hun kleur afgeven. Elke alg heeft zijn eigen kleur, dus door de verschillende soorten te testen, kun je een palet aan kleuren om mee te verven maken. Door druppels hiervan op een chromatografie of filter papier te druppelen totdat je genoeg geconcentreerde kleur hebt, is het mogelijk om te bepalen wat de precieze kleur is. Het is ook mogelijk om pigmenten te extraheren voor het gebruik in diverse verf media.

We weten allemaal dat algen energy kunnen opwekken. Ik was nieuwsgierig of dit zou werken als ik dezelfde setting aanhoudt als voor het verkrijgen van energy uit natuurlijk bronnen.

lemon energy
Algae energy